Interview van vrijwilligster bij kledingbank MEVE

Interview van vrijwilligster bij kledingbank MEVE

Vrijwilligster bij de kledingbank

Geschreven door Ineke de Jong.

Toen haar man ziek werd kreeg Olga Hendriks het gevoel dat ze thuis vastzat. Hun wereld werd steeds kleiner en kleiner. Ze ging op zoek naar iets wat haar afwisseling kon geven.

Olga besloot om vrijwilligerswerk te gaan doen. Een vriendin wees haar op de kledingbank MEVE. Inmiddels is Olga er al 5 jaar werkzaam als vrijwilliger en vertelt ze enthousiast over wat ze precies doet.

“De sfeer is erg goed onderling. We zijn per dagdeel met een team van acht mensen: twee aan de balie, twee die zich met de kleding bezighouden, één staat op de afdeling huisraad en twee of drie anderen bekijken en controleren de binnengekomen kleding.”

Olga vindt het contact met de mensen gezellig en vindt het fijn als de klant tevreden en blij met kleding weggaat. Als ze ziet hoe leuk en goedgekleed klanten eruit zien, krijgt ze hier zelf ook een goed gevoel over. “Mensen waarderen het ook echt,” zegt ze.

“Ik ben zo blij dat wij het verschil kunnen maken”

MEVE is een stichting en krijgt geen subsidie. De kleding en andere spullen in de winkel komen van donaties van bedrijven en soms uit inboedels. Bij het woord ‘kledingbank’ denk je niet zo gauw aan de andere spullen die verkocht worden, zoals dus huisraad, speelgoed en diervoeding. Vooral dit laatste is nog onbekend.

“Zo eens in de paar maanden delen we flyers uit in winkelcentra. Dan gaan we voor een dierenwinkel staan en vragen we de mensen die er wat gaan kopen, of ze iets kleins willen aanschaffen voor MEVE,” vertelt Olga. “Ik ken mensen die hun hond hebben moeten weg doen, omdat ze geen geld hadden voor eten. Ik ben zo blij dat wij dan het verschil kunnen maken.” En in één adem gaat ze door: “Weet je wat ook zo leuk is? Met Moederdag mogen kinderen een cadeautje komen uitzoeken. Blije gezichtjes als ze iets hebben gevonden.”

Er worden soms modeshows gelopen. Olga vertelt over een bruidsshow in een bejaardentehuis. Lachend vertelt ze dat er tussen alle witte jurken ook een rode was. Zij bleek de enige te zijn die deze rode jurk paste, waardoor zij ook mee liep in de modeshow. “Zó leuk!” vertelt ze. “En daarnaast hielp ik met aankleden, de make-up, het haar, de sluiers.”

Veel voldoening en leuke collega’s

Olga haalt veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. Zeker nu ze met pensioen is en alleen woont. Ze heeft leuke collega’s om zich heen, vindt het leuk om mensen te helpen en te adviseren en brengt zo iedere maandagochtend haar tijd op een fijne manier door.