Het laatste nieuws, interviews en initiatieven

Interview: Jam maken in Buurttuin Zoete Aarde

Interview: Jam maken in Buurttuin Zoete Aarde

Buurttuin Zoete Aarde

Bijna een jaar lang is er jam van vers fruit te krijgen in Buurttuin Zoete Aarde. Denk daarbij aan smaken als aardbei, aalbes, braam, rabarber, peer en appel.

Er is een heuse jamclub waar Anke van Kleeff-de Bruijn deel vanuit maakt. Zij komen bijeen op donderdag om het fruit afkomstig uit de tuin te verwerken. “We schillen het fruit, snijden het in stukjes, maken er zakken van een kilo van en dit gaat of in de vriezer of we maken er meteen jam van,” vertelt mevrouw Van Kleeff. “Als het om aalbessen gaat, wordt dat uiteraard niet geschild, maar ritsen we de besjes van de takjes. Ondertussen zitten we gezellig te praten. Het ligt aan de hoeveelheid fruit of we het meteen koken of dat een deel in de vriezer gaat voor latere verwerking.” Slechts kleine toevoegingen zoals bijvoorbeeld kaneel en gelei suiker worden speciaal gekocht.

Het fruit wordt gekookt in een daarvoor speciale koperen jampan. Eén van de leden van deze jamclub is afkomstig uit Frankrijk waar haar ouders een commerciële jammakerij hebben van fruit uit eigen tuin. Daar is de jampan gekocht. Iedere week worden er tussen de negen en twintig potten jam gemaakt. Het maximale wat verwerkt kan worden op een donderdag is vier kilo fruit wat in twintig jampotten past.

Mevrouw Van Kleeff is in 2005 in Zoetermeer komen wonen. Ze bezocht een markt op de Gondelkade waar eigen gemaakte jam werd verkocht. Zelf maakte zij al jaren thuis jam en raakte hierover aan de praat met Jannie van Buurttuin Zoete Aarde. Zo heeft ze kennis gemaakt met de buurttuin en sloot zich aan bij de jamclub. “Het is heel leuk als mensen dezelfde hobby hebben,” vertelt mevrouw Van Kleeff. “Iedere donderdag zijn we met een paar bezig en van te voren gebruiken we de groepsapp om te bespreken wat we gaan doen. Meestal ben ik degene die het fruit uit de vriezer haalt voor verwerking. We zijn met z’n vijven, maar niet altijd allemaal aanwezig.”

Er is een boek met recepten om jam te maken. Ooit was mevrouw Van Kleeff in Schotland op vakantie en raakte aan de praat met een tuinder die een groot veld met rabarber had. Van hem kreeg ze de tip, dat rabarber heel goed te combineren is met andere smaken. “Aardbeien zijn best duur, maar combineer je dit met het goedkopere rabarber, dan krijg je een prima aardbeienjam. Die smaak overheerst namelijk,” spreekt mevrouw Van Kleeff uit ervaring.

De jam gaat in glazen potten met kleurige deksels. Op de potten zit statiegeld, zodat deze vanzelf weer terugkomen voor hergebruik. “Ik neem de gebruikte potten mee naar huis om de etiketten eraf te weken. Dat is dan mijn huiswerk,” zegt ze lachend. “Op de buurttuin koken we ze uit. Als we in het verleden een halve pot jam over hadden, namen we dat om beurten mee naar huis. Maar nu is het zo dat we het als probeerpotje gebruiken, zodat je het kunt proeven op een stukje toast.” De verse jam is inmiddels dusdanig bekend, dat eind van de donderdagmiddag bijna alles verkocht is.

In de buurttuin is overdag een gastvrouw/heer aanwezig en kun je er koffie en thee drinken. Mevrouw Van Kleeff loopt regelmatig naar binnen als ze boodschappen gaat doen. “Ik leer zo langzamerhand steeds meer mensen kennen. Die gastvrouwen en -heren zijn een vaste groep die je dan steeds tegen komt. Maar ook vrijwilligers die er regelmatig zijn en in de tuin werken. De groep is heel divers van alle leeftijden.”

De jamclub gaat door tot eind oktober. In december of januari komen ze bijeen om koffie te drinken, bij te praten en plannen te maken voor het komende jaar. In maart of april gaan ze weer aan de slag met het fruit als er weer rabarber en aardbeien zijn.                                                    “Ik geniet echt van de tuin,” zegt mevrouw Van Kleeff. “En hoewel ik in verschillende steden gewoond heb, vind ik Zoetermeer een hele fijne stad. Op straat groeten mensen elkaar nog.” Dat mevrouw Van Kleeff het leuk vindt jam te maken, weten haar buren ook. Van het fruit van haar eigen druiventakken uit haar tuin maakt ze kleine potjes jam die ze in december als ‘kerstkaart’ uitdeelt aan de mensen in haar straat.

Buurttuin Zoete Aarde is dagelijks open van 10.00 tot 16.00 uur en slechts in de winter- maanden gesloten. Naast de verschillende soorten jam zijn er ook verse groenten te koop.