Het laatste nieuws, interviews en initiatieven

Interview: Gezond Natuur Wandelen

Interview: Gezond Natuur Wandelen

Voor wie meer wil bewegen en van de natuur wil genieten, is er het initiatief Gezond Natuur Wandelen. Vanuit de landelijke stichting Gezond Natuur Wandelen, richtte een wandelcoach in 2017 een wandelgroep in Zoetermeer op. Corrie Kramer reageerde op een advertentie (met nog zeven anderen) waarin lokale wandelcoaches werden gevraagd. De eerste wandelgroep startte vanaf de Bijdorplaan. Al snel volgde een tweede groep vanaf stadsboerderij De Balijhoeve. Inmiddels wandelt Corrie ook al bijna 7 jaar gezellig mee. 

Samen wandelen 

De wandeling duurt een uur met tussendoor een rustmoment. “In deze tijd staan we bijvoorbeeld stil bij bomen en planten die in bloei komen”, vertelt Corrie. “We lopen tijdens de wandeling zo’n vier tot vier en een halve kilometer.” De groep wandelaars bestaat uit minimaal 12 personen, wat in de zomer oploopt naar zo’n 26. “We zoeken nog wandelbegeleiders om een grote groep op te kunnen splitsen. Het is heel leuk om te doen.” 

Gezelligheid staat centraal 

“Mijn slogan is: de gezelligheid is het gezondste deel van de wandeling. Mensen die veel alleen zijn, zullen hun mentale gezondheid vooruit zien gaan. Natuurlijk is de eerste stap om mee te gaan groot, maar je komt in een warm bad. Ik hoor vaak: “Als ik wist dat het me zoveel bracht, was ik er eerder mee begonnen”. Hoe mooi is dat. Daarnaast zie ik veel vriendschappen ontstaan onderling.” 

Route 

“Zoetermeer heeft veel groen, dus er is steeds een andere route. Er wordt wel eens eenzelfde route opnieuw gelopen, maar dan in een ander jaargetijde waarbij de natuur er weer heel anders uitziet.” De route wordt uitgezet door de wandelbegeleider, waarvan er een paar meelopen in iedere groep. “Eén van ons neemt het voortouw en regelt ook het natuurmomentje. We lopen altijd, weer of geen weer. Het gebeurt maar heel zelden dat het niet te doen is.”  

Verschillende wandelgroepen 

Inmiddels zijn er nog drie wandelgroepen bijgekomen. Corrie is vrijwilligster bij de wandeling vanaf het Hof van Seghwaert (wijk Seghwaert). Deze wandeling vindt elke dinsdagochtend plaats. Op woensdagochtend kun je naast de locatie Balijhoeve (wijk Rokkeveen), ook starten vanaf Buurttuin De Zoete Aarde (wijk De Leyens). Donderdagochtend start de wandeling vanaf Palet Welzijn Bijdorplaan (wijk Driemanspolder). Iedere eerste zondagochtend in de maand is er een wandeling vanaf diverse parken. Hiervoor kun je je per e-mail aanmelden op zoetermeer@gezondnatuurwandelen.nl.  

Alle locaties starten om 10.00 uur met de wandeling. Na afloop wordt er koffie gedronken. De groep die vanaf de Zoete Aarde loopt, drinkt onderweg koffie. Een overzicht van alle wandelingen vind je hier.  

Parkwandelingen op zondagochtend 

“De parkwandelingen geven werkende mensen de mogelijkheid om mee te gaan”, legt Corrie uit. “Door de weeks zijn de wandelaars meestal vanaf de pensioenleeftijd.” Zelf loopt Corrie met drie wandelgroepen mee. Ook als een andere wandelbegeleider de route verzorgt. “Iedereen zou dit moeten doen; met een groepje aan de wandel. Ik vind dit echt een heel goed initiatief. Zoals ambassadeur Erik Scherder het omschreef: wandelen in de natuur is beter voor je geest. Ikzelf houd van wandelen, de natuur en gezelligheid en daarom zet ik me hiervoor in.” 

Over het hele land zijn inmiddels 120 wandelgroepen van Gezond Natuur Wandelen. Na de landelijke campagne ‘Maatjes gezocht’ van het Oranje Fonds vorig jaar, zijn veel reacties gekomen. “De aanmeldingen voor wandelen in een natuurgebied zijn een stuk meer dan die voor in een stad. Zoetermeer is hierop een uitzondering. Misschien is dat het gevolg van de vele perken en plantsoenen die hier zijn.” 

Lees meer informatie over de wandelingen op www.gezondnatuurwandelen.nl.Bij vragen kun je contact opnemen via zoetermeer@gezondnatuurwandelen.nl.