Het laatste nieuws, interviews en initiatieven

Interview: De onvergetelijke kookclub

Interview: De onvergetelijke kookclub

De Alzheimer Stichting organiseert veel in Zoetermeer. Nieuw is de kookclub van initiatiefnemer Wim van Weert. Deelneemster Eugenie van der Schee is erg enthousiast. “Deze kookclub is voor mensen met dementie en hun partner die tevens de mantelzorger is. Het is super leuk.” Het koken gebeurt in het gebouw van Stichting Eigen Wij aan de Voorweg één keer per maand op de donderdagavond.

“Het is een leuke ruimte. Bij binnenkomst om 17.00 uur gaan we eerst even zitten en krijgen we een mocktail met een vruchtje en soms een randje suiker. Heel feestelijk als je zo wordt verwelkomt,” vindt Eugenie. “Daarna komt de standaard vraag: Wie wil vandaag het voorgerecht maken? Dan gaan de eerste vingers omhoog. Zo ook met de vraag wie zich buigt over het hoofdgerecht en het dessert. En dan is er nog een groepje dat de tafel gezellig gaat dekken.”

Er is een kok aanwezig met een team van zes vrijwilligers die de maaltijd voorbereiden door de ingrediënten te kopen. Zij verdelen de gerechten op verschillende plekken, zodat alles wat nodig is voor een bepaald gerecht, klaar ligt om te snijden en te verwerken.    Iedereen krijgt een geel schort met naamsticker om aan de slag te gaan. “Heel gezellig,” vertelt Eugenie. “We zijn lekker bezig, praten met elkaar en houden in de gaten of alles lukt bij onze dementerende deelnemers. Die schorten in dezelfde kleur zorgen ervoor dat je een eenheid met elkaar wordt.”

Als het eten klaargemaakt is, gaat iedereen aan tafel. “Als je de soep hebt gemaakt, help je met het uitschenken ervan. Zo serveer je om beurten,” legt Eugenie uit. “We sluiten af met koffie met iets lekkers. Als de vrijwilligers daarna gaan afruimen, helpen de mantelzorgers natuurlijk mee. De avond eindigt rond 21.00 uur.”

Omdat het een redelijk vaste groep mensen is, creëer je een band met elkaar. Eugenie ervaart dit als zeer prettig. “Het is fijn om ervaringen te delen en tips te krijgen.” Toen haar man de diagnose Alzheimer kreeg, was dat een enorme klap. Ze zegt heel eerlijk: “Is het leuk om mantelzorger te zijn? Nee, en je hebt twee keuzes: of je verzet je ertegen of je omarmd het. Ik heb voor dat laatste gekozen en ben in deze totaal andere wereld gedoken. Ik ben hierover van alles gaan lezen en ben overal lid van geworden. Zo werd er een middag voor mantelzorgers georganiseerd waar ik naartoe ben gegaan. Daar ontmoette ik Wim van Weert, die heel enthousiast vertelde dat hij in Zoetermeer de kookclub ging oprichten. Dit bestond al in andere steden. Ik vond dit zo’n leuk idee, dat ik meteen mijn e-mailadres aan hem heb gegeven en zo zijn we een paar maanden geleden gestart. We zijn op zo’n avond met ongeveer 26 mensen: de groep vrijwilligers en tien dementerenden met hun partner.”

De kookclub krijgt subsidie en vraagt slechts een kleine bijdrage aan de deelnemers. “Het is heel fijn dat we dit nog samen kunnen doen,” zegt Eugenie. “Onze hele groep vindt dit erg leuk. Van de zomer hebben we een keer een bbq gehad. Dat was ook zo gezellig. Iedere keer als we samen komen worden er foto’s gemaakt, die rondgestuurd worden.” Zo worden die gezellige etentjes voor altijd vastgelegd.

Voor informatie kunt u mailen naar w.vanweert@alzheimervrijwilligers.nl.