Het laatste nieuws, interviews en initiatieven

Interview: De Luisterclub voor alle muziekliefhebbers!

Interview: De Luisterclub voor alle muziekliefhebbers!

Voor wie van muziek houdt, dit met anderen wil delen en het leuk vindt hierover te praten, is er de Luisterclub in het CKC (Centrum voor Kunst en Cultuur).

Oprichting Luisterclub
Zo’n zes jaar geleden heeft Ruud van Wijngaarden het initiatief genomen om de Luisterclub op te richten en vorm te geven. “Er was wel al iets in het CKC waar platen werden gedraaid, maar dat liep niet echt”, vertelt hij. “We hebben een artikel in het Streekblad geplaatst met een oproepje voor mensen die van muziek houden en gelijkgestemden wilden ontmoeten. Het was gericht op ouderen met het idee om een stukje eenzaamheid weg te kunnen halen.” Tot zijn verbazing reageerden maar liefst acht mensen op die advertentie en sindsdien is het aantal alleen maar gegroeid.

Diverse muziek
De Luisterclub is twee keer per maand op donderdagmiddag in het CKC. Iedere deelnemer kan per keer twee muzieknummers inbrengen die worden gedraaid. “Dit kan echt van alles zijn”, vertelt Van Wijngaarden. “Het gaat van klassiek, naar pop, country, instrumentaal enzovoorts. Heel divers dus en dat maakt het zo leuk. Iedereen verdiept zich hierin, waardoor er een bredere interesse ontstaat.” Er wordt verteld waarom iemand een bepaald nummer heeft gekozen en daar kan op gereageerd worden. Soms is men het met elkaar eens, soms ontstaat een gezellige discussie.

De nummers worden naar Van Wijngaarden gestuurd en hij maakt hier een afwisselende lijst van. “Ik krijg er indien aanwezig ook een linkje bij en als het van een lp of cd komt, wordt dat meegebracht. Op de donderdagmiddag draai ik die lijst dan af. Het technische deel wordt geregeld door Peter van Loon. Als er beelden zijn, regelt hij dat we dit op een groot scherm zien. Na afloop maak ik een verslagje van de middag met daarin het overzicht van de gedraaide nummers en ik stuur dat naar iedereen toe.”

Hechte groep
De Luisterclub heeft op dit moment rond de twintig leden. “Het is een hechte groep geworden”, vindt Van Wijngaarden. “Een soort van familieclub, waar bijvoorbeeld ook een wandelclubje uit is ontstaan. Onze jongste deelnemer zal rond de 50 zijn, de oudste 89. Men komt niet alleen voor de muziek, maar ook voor gezelligheid en ik merk dat er echt naar die donderdagen wordt toegeleefd. Eén van de deelnemers, Wil Weekhout, heeft het op zich genomen bij bijzondere gelegenheden dingen als hapjes te regelen. Dat wordt zeer op prijs gesteld.”

Thema’s
Twee keer in het jaar brengt het CKC een folder uit gericht op ouderen met daarin workshops en andere mogelijkheden zoals de Luisterclub. Het thema van de folder speelt ook een rol in de Luisterclub. Als voorbeeld geeft Van Wijngaarden het centraal staan van een bepaalde muziekperiode of een bepaald land. Dan draaien zij muziek afkomstig uit het land. Ook gebeurtenissen te horen via de media kunnen invloed hebben. “Kort geleden is Harry van Hoof overleden. Natuurlijk hebben we het daarover met elkaar en kijken we naar beelden hoe hij voor een orkest stond.”

Ruud van Wijngaarden
Van Wijngaarden maakt vanaf zijn 13e muziek, heeft in bandjes gespeeld en heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan wat om muziek draaide. Zo is hij onder andere de drijvende kracht geweest achter de Sounds of the 60th dat jaren werd georganiseerd in de voormalige discotheek Locomotion. “Ik ben een enorme liefhebber van de jaren 50 en 60 en heb zelfs in mijn huis een kamer ingericht helemaal in de stijl van de jaren 60. Maar bij de Luisterclub komt natuurlijk ook muziek uit de jaren 80 en 90 voorbij.”

De Luisterclub noemt hij een eenvoudige formule, maar een schot in de roos. “Muziek leeft bij de mensen en is heel belangrijk. Iedereen is welkom en kan spontaan binnenlopen of zich aanmelden via de website van het CKC. Op zaterdag 31 augustus is er een open dag, waar ik bij een kraam zal staan voor eventuele vragen.”

Kom je ook gezellig luisteren naar muziek? Op www.ckc-zoetermeer.nlvind je op welke donderdagen de Luisterclub bij elkaar komt. Je kunt op deze donderdagen spontaan binnenlopen of jezelf aanmelden op de website van het CKC.