Geslaagde netwerkbijeenkomst 20 mei 2021

Geslaagde netwerkbijeenkomst 20 mei 2021

Op 20 mei 2021 vond de 7e netwerkbijeenkomst van de Community plaats

De 7e bijeenkomst was wederom een digitale bijeenkomst. Met 43 deelnemers was er weer een diverse en hoge opkomst waarmee er gezamenlijk is verdiept op het aanpakken van eenzaamheid met als thema van de avond: Zomereenzaamheid

Impressie van de avond:

Er was veel ruimte om met elkaar bij te praten en we stelden elkaar de vraag: Wat heb je zelf het meest gemist in het afgelopen jaar? En hoe gaan we dit weer invullen zodra het weer kan? We maakten samen de vertaalslag naar de behoefte van de stad, waarin er wordt gekeken naar de inwoner die zich extra alleen heeft gevoeld ten gevolge van corona en het wellicht niet makkelijk vindt om weer aan te sluiten bij de oude, bekende initiatieven. 

Zoals wethouder Ingeborg ter Laak ook mooi aangaf in het korte interview: De community heeft in het coronajaar alles behalve stilgezeten. Er zijn vele initiatieven ontplooid en er zijn op ontzettend veel gebieden samenwerkingen opgezet. Mooie voorbeelden zijn de Borrelbox, SoeperWinter, Magisch Zoetermeer, de inzet van de jongerenwerkgroep en nu ook weer de samenwerking rondom het programma Zomereenzaamheid. Het zal extra aandacht vragen om de inwoners weer te bereiken en weer te betrekken, maar er is veel vertrouwen, want die kracht zit in deze community.

Lanceren van de website

Een ander belangrijk element van de avond was het lanceren van de website! Er is hard gewerkt om als community zichtbaarder te kunnen zijn. De website zorgt ervoor dat we een gezicht krijgen (Sta je al op de smoelenpagina van de community ??) , dat onze initiatieven en samenwerkingen anderen kunnen inspireren en dat we ons verhaal breed kunnen uitdragen aan de stad en nieuwe deelnemers van de community.

De website is gelanceerd door middel van een mooie promotiefilm in samenwerking met deelnemers van de community en Zoetermeer Actief. De video is hier terug te kijken.

Hierbij hoort ook het gebruik van onze Businessclub App. Met deze app ben je makkelijk en snel op de hoogte van het laatste nieuws van de community, kun je je aanmelden voor bijeenkomsten en trainingen en kun je bovendien makkelijk contact opnemen met andere deelnemers van de community. Lukt het gebruiken van de app niet helemaal optimaal? Laat het ons dan zeker even weten via: tegeneenzaamheid@zoetermeer.nl

Interactieve deelsessies:

De netwerkbijeenkomst werd weer afgesloten met de bekende interactieve deelsessies waarin deelnemers naar eigen keuze konden meedoen, meepraten en mee ontwerpen. De vier deelsessies van deze avond waren:

1. De kracht van Kunst en Cultuur
Ontdek hoe we kunst en cultuur kunnen inzetten als medicijn tegen eenzaamheid. Het effect van kunst en cultuur op de hersenen van iemand die zich eenzaam voelt is groot en onverwachts. Om het taboe op eenzaamheid te kunnen doorbreken en het onderwerp beter bespreekbaar te maken is de inzet van culturele interventies een effectieve manier.

2. De Opstart na Corona
De wereld opent zich straks beetje bij beetje. en is er weer ruimte voor échte ontmoetingen: dit vraagt veel van ons: het weer opstarten van activiteiten , mensen weer bereiken en het gevoel van saamhorigheid weer terug vinden. Hoe pak je dit aan?

3. Jongeren: “Kom Erbij” Festival
De werkgroep Jongeren zet zich in om de aanpak van eenzaamheid voor hen duurzaam op te zetten. Het “Kom Erbij” festival dat gaat plaatsvinden is hiervan een mooi voorbeeld. Bent u ook nieuwsgierig? Houd vooral onze website in de gaten, we plaatsen zeer binnenkort meer informatie over dit project!

4. Zomereenzaamheid
Veel mensen gaan in de zomer op vakantie, maar dit geldt niet voor iedereen. Als veel mensen de stad uit zijn, kan het heel stil zijn. Deelnemers van de community organiseren daarom voor de thuisblijvers een programma met zomeractiviteiten. Kom in gesprek over het inzetten van dit programma en de behoefte die na deze periode zal ontstaan. Het zomerprogramma zal binnenkort worden gepubliceerd op de website!

Bedankt voor de grote betrokkenheid en interesse voor de bijeenkomst en de gezamenlijke aanpak van eenzaamheid! Iedereen kan helpen, iedereen kan iets doen om iemands eenzaamheid een klein beetje helpen te doorbreken.

 

Bekijk de presentatie van de avond via de volgende link:

Presentatie 7e netwerkbijeenkomst 20 mei 2021