De Community aan het woord: Cobie van Gemerde

De Community aan het woord: Cobie van Gemerde

De Community aan het woord: Cobie van Gemerde

Fotograaf: Caroline de Winter

Mijn naam is Cobie van Gemerde. Ik ben vrijwilliger bij Humanitas. In Zoetermeer heeft Humanitas ruim 200 vrijwilligers, en als coördinator Steun bij Verlies ben ik één van hen. Samen met Mechtelien Greve zorg ik voor de inzet van de vrijwilligers die mensen ondersteunen bij het verwerken van hun verlies van een dierbare.

Het verlies van een dierbare – bijvoorbeeld één van je ouders, je partner of je kind – is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Vlak na het overlijden is er vaak voldoende aandacht van je familie, kinderen of vrienden. Maar na verloop van tijd neemt dat af. Mensen kunnen denken dat je wel over je verlies heen bent. Of omgekeerd, je vindt het zelf lastig om er nog met hen over te praten. Maar je hebt nog steeds verdriet, je voelt eenzaamheid en pijn. En je wilt je verhaal nog graag vertellen. Dan heb je iemand nodig die goed kan luisteren en uit ervaring weet hoe zwaar het is om een dierbare te verliezen. Onze vrijwilligers Steun bij Verlies kunnen dit, ze hebben het verlies zelf meegemaakt en krijgen daarnaast een passende training.

We ondersteunen mensen niet alleen individueel. Twee keer per jaar organiseren we ook een lotgenotengroep die gemiddeld genomen bestaat uit zo’n vijf deelnemers. Zij wisselen ideeën uit over hoe ze hun leven verder kunnen oppakken. Het goede is dat ze zich realiseren dat ze niet de enige zijn met hun verdriet. En we hebben het initiatief genomen voor het Nabestaandencafé Zoetermeer, waar eens per kwartaal bijeenkomsten zijn met een bepaald thema, zoals ‘alleen verder gaan’ of ‘hoe kom ik de feestdagen door’. We werken daarbij samen met de Bibliotheek/Forum, Cuvo en Café Max.

Het doet mij goed om te zien hoe mensen na een zwaar verlies hun leven weer oppakken en dat de steun van onze vrijwilligers of van een lotgenotengroep daarbij kan helpen.

Informatie over Steun bij Verlies vind je op de website van Humanitas Zoetermeer.