Het laatste nieuws, interviews en initiatieven

De Community aan het woord: De bibliotheek voor iedereen

De Community aan het woord: De bibliotheek voor iedereen

Veel mensen hebben een eenzijdig beeld van de bibliotheek.

Zij zien de bibliotheek als de plek waar je mooie boeken kan lenen. Dat is zeker waar, want we hebben een hele mooie diverse collectie, maar weet u dat de bibliotheek veel meer is? De bibliotheek Forum Zoetermeer is een brede maatschappelijke organisatie van en voor de lokale samenleving van Zoetermeer.

Graag zou ik jou een voorbeeld willen geven van de brede maatschappelijke organisatie die de bibliotheek is. De digitale wereld groeit en verandert snel. Voor veel Zoetermeerders is het moeilijk om digitaal bij te blijven. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Veel loketten zijn gesloten en informatie aanvragen kan vaak alleen digitaal. Hierdoor missen veel Zoetermeerders belangrijke informatie, waardoor zij inkomsten missen waar zij wel recht op hebben.

Digitale inclusie

Bij de Balie Digitale Overheid (IDO) kan je terecht voor al jouw vragen rondom de digitale overheid. Ervaren medewerkers/ vrijwilligers luisteren naar jouw vraag, verwijzen je warm door naar de juiste organisatie of helpen je direct bij kleine hulpvragen. Je komt nooit voor niks bij het IDO.

Bij het IDO zien onze medewerkers en vrijwilligers regelmatig dat Zoetermeerders geld laten liggen. Een bekend voorbeeld is de energietoeslag. Veel mensen die we konden helpen met de energietoeslag hadden geen Zoetermeerpas, waar ze wel recht op hebben. Dit is zonde omdat je met de Zoetermeerpas veel korting ontvangt op veel leuke activiteiten en diensten.

Computercursussen

Naast het IDO, zet de bibliotheek Forum zich ook in om Zoetermeerders digitaal zelfredzaam te maken. We bieden gratis computer cursussen aan. Dit zijn gezellige bijeenkomsten waar je nieuwe mensen ontmoet en stap voor stap op jouw eigen tempo meer leert over alles rondom de digitale wereld.

Je bent van harte welkom, ook al ben je geen lid van de bibliotheek. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen. Natuurlijk hebben we voor onze leden ook mooie (luister) boeken.  Wanneer het niet meer lukt om naar de bibliotheek te komen is er Bieb aan huis, waarbij onze vrijwilligers naast een praatje boeken bij jou thuis komen brengen en halen.

Contact

Heb je vragen? Mail ons via contact@bibliotheek-zoetermeer.nl, bel: 079 - 34 38 200, kijk op onze website www.bibliotheek-zoetermeer.nl of kom langs. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 11.00-17.00 uur.