Het laatste nieuws, interviews en initiatieven

Community aan het woord: Interesse café

Community aan het woord: Interesse café

Doe je graag dingen die jouw interesse hebben? En vind je het leuker om dat samen met anderen te doen? Dan is het sinds kort gestarte Interessecafé in Zoetermeer er voor jou. Je ontmoet er nieuwe mensen met wie je tal van leuke dingen kunt ondernemen. Zoals bijvoorbeeld fietsen, naar de bioscoop of theater, wandelen, koken of uit eten gaan.

Interesses matchen

“Eenzaamheid is een groot maatschappelijk vraagstuk, landelijk èn in Zoetermeer. Om daarvoor iets nieuws te ondernemen is Humanitas het interessecafé gestart”,  zo licht Dorien Oosterhoff (65 jaar en coördinator bij Humanitas) toe. “Het is bedoeld om een ieder die ouder is dan 18 de gelegenheid te bieden in contact te komen met mensen die gelijke interesses hebben. Zo kunnen zij met elkaar iets leuks ondernemen en uit de sleur van alledag komen.“

Dit nieuwe initiatief, waarvoor wordt samengewerkt met  Forum en Café Max, zal dit jaar 5 keer plaatsvinden in het Forum op zaterdagmiddagen. Samen met twee collega vrijwilligers ontvangt Dorien de mensen.

Onlangs vond het 2e Interessecafé plaats. Bij aanvang wordt eerst op een leuke manier met elkaar kennisgemaakt. Daarvoor worden vraagkaartjes gebruikt. “Hier komen hele mooie verhalen uit” vertelt Dorien. “Zo was er bijvoorbeeld die dame, ooit zwemster op hoog professioneel niveau, die de vraag kreeg “Wat deed je vroeger graag, wat je nu niet meer doet? Ze gaf aan dat ze als kind al dol was op zwemmen. Helaas mocht dat niet op zondag, gezien de streng christelijke gemeente waar zij woonde. Haar vader zorgde er echter voor dat er op zaterdagen alvast een ladder onder haar raam werd geplaatst. Zo kon zij ongezien op zondagen naar het zwembad. Inmiddels staat haar leeftijd noch het afklimmen van een ladder noch het zwemmen toe.”

Op de pedalen

Tijdens de eerste twee interessecafé’s  ontstond onder meer het idee voor een fietsclub. De eerste tocht is inmiddels gemaakt en er klonken tevreden reacties. “Nu is het hopen dat dit groepje een volgende keer zelf een route bedenkt en dit blijft doen samen. Als coördinator is onze rol het samenbrengen van de mensen en helpen bij het opstarten van de activiteit. Daarna is het aan het groepje zelf om het gaande te houden.”, zo vertelt Dorien.

Ook samen lunchen werd door meerdere mensen genoemd. Het resulteerde in een heerlijke lunch bij De Beren. Die locatie was niet voor iedereen goed bereikbaar, omdat er geen OV dichtbij die plek is.

Deze keer werd dat opgelost door mensen op te halen bij het station. Een volgende keer wordt met een goede bereikbaarheid rekening gehouden. En voor die volgende keer is de datum alweer geprikt.

Ideeën borrelen

De dingen die tot op heden genoemd zijn als voorkeuractiviteiten zijn fietsen, wandelen, bioscoop/theater, koken en een leesclub.

Tijdens het interview laat deelneemster van het eerste uur Bregje Nieuwenhuizen-Slagter (74 jaar) merken dat het borrelt bij haar van de ideeën. “Ik ben alle twee de keren geweest en vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Dan kom je uit je eigen kringetje. Aan de lunch heb ik meegedaan en het fietsen had ik ook graag gewild, alleen kon ik die dag niet. Zelf heb ik het idee van een leesclub genoemd. Daarnaast zou ik ook graag dingen doen op creatief vlak. Er zijn tal van leuke creatieve workshops die leuk zijn om met anderen te doen, Dan ga je ook met iets naar huis terug. Denk aan bloemschikken,  sieraden maken, boetseren en ga zo maar door. Dat laatste heb ik zelf altijd met plezier gedaan alleen heb ik nu geen oven meer. Dat plezier is waar ik voor kom bij het Interessecafé en ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken. En we moeten er niet voor weglopen om het stokje voor het organiseren van iets over te pakken van de coördinatoren.”

Doelgroep verbreden

Als doelgroep voor het interessecafé geldt: 18+, en vanuit diverse achtergronden en interesses. Tot nu toe hebben de twee bijeenkomsten vooral oudere mensen getrokken. “Dit jaar gaan we het interessecafé opzetten zoals het bedacht is. Als dat merendeels ouderen trekt dan is dat zo. We kunnen niet alles tegelijk immers. Maar de mogelijkheid bieden aan jongeren wordt zeker een volgende stap. Die vergt overigens een hele andere aanpak, èn ook nieuwe coördinatoren uit de jongerendoelgroep. Het is leuk en spannend om te zien wat er allemaal uit gaat ontstaan op termijn.” zo besluit Dorien.

Geïnteresseerd?

Kom eens langs en kijk of er iets voor jou bij is dat je leuk vind.

Ook als je zelf iets wilt ondernemen en je bereid bent dat te organiseren met anderen verwelkomen we je graag. Dit jaar staan de interessecafé’s gepland op: 20 april, 15 juni, 7 september en 9 november. 

Meer info vind je via :

https://www.humanitas.nl/afdeling/zoetermeer/nieuws/interessecafe-om-elkaar-te-ontmoeten/