Het laatste nieuws, interviews en initiatieven

Community aan het woord: De Onvergetelijke kookclub

Community aan het woord: De Onvergetelijke kookclub

De Onvergetelijke kookclub Zoetermeer

De Onvergetelijke Kookclub is de plek waar mensen met dementie én hun naaste zelf aan de slag gaan om een heerlijk 3-gangen diner te bereiden en vervolgens samen te eten. Plezier, een gezellig avondje uit en het ontmoeten van lotgenoten staan centraal. De Onvergetelijke Kookclub is een maandelijkse activiteit en de kosten bedragen € 7,50 per persoon.

De onvergetelijke kookclub is een initiatief van  Alzheimer Nederland in samenwerking met Resto van Harte en wordt tot eind 2023 voor 30 kookclubs financieel ondersteund door de Nationale Postcode Loterij. Na 2023 stopt de Nationale Postcode Loterij haar financiële ondersteuning en moet er naar andere kanalen worden gezocht om deze succesvolle activiteit te behouden.

In Zoetermeer is deze activiteit gestart in februari dit jaar en daar wij de 31ste kookclub waren, was er voor ons geen financiële ondersteuning. Wij vonden steun bij wethouder Ingeborg ter Laak en een beleidsmedewerkster van het stadhuis. Zij hebben zich voor onze kookclub sterk gemaakt en zo mochten wij ons verheugen in een subsidie van de gemeente, zodat wij de kookclub konden opstarten. Wij hebben ruimte gevonden bij de stichting “Eigen Wij” aan de Voorweg in Zoetermeer, waar we onder de bezielende leiding van vrijwilligers en een kok van Resto van Harte iedere 2de donderdag van de maand de kookclub organiseren. Na o.a. een publicatie in het streekblad d.d. 26 januari en bekendmakingen in o.a. het ‘Alzheimercafé’, ‘Mantelzorgcafé’ en dagbestedingen voor personen met dementie, bleek het enthousiasme zo groot dat er zich al snel 20 koppels hebben aangemeld.  Echter omdat vanwege o.a. de beschikbare ruimte maximaal 10 koppels per keer kunnen deelnemen, komt men dus eens in de 2 maanden aan de beurt. Doch wanneer wij voor 2024 voldoende financiële middelen kunnen vinden, willen we de kookclub 2 maal per maand organiseren.

Een persoon met dementie en de partner verliezen steeds meer contact met hun omgeving en juist het op deze manier met ‘lotgenoten’ samen iets te doen, blijkt een welkome activiteit voor beiden. We hopen van harte dat we ook in 2024 de kookclub in Zoetermeer kunnen voortzetten.