Het laatste nieuws, interviews en initiatieven
Interview: Het belang van geld
Het belang van geld
Genoeg geld hebben om rond te komen. Hoe belangrijk is dat? Betty den Ouden heeft drie jaar in de SchuldHulpVerlening gezeten en is er nu net een maand uit.
“Het is een hele zware en moeilijke periode geweest,” vertelt ze. “Ik kreeg een kleine uitkering waar mijn vaste lasten van werden betaald en er ging een deel naar mijn uitstaande schuld. Van het geld dat overbleef moest ik leven. De eerste twee weken van de maand ging het wel enigszins, maar bij de laatste twee had ik nauwelijks nog geld om te besteden.”
Goedkoop boodschappen doen
Te kort aan geld heeft invloed op alle gebieden van je leven. Betty loopt voor haar boodschappen de aanbiedingen af. Via een kennis hoorde ze over het bestaan van Stichting Oosterfaantje. Bij deze stichting kun je voor een paar euro een tas vol boodschappen halen. Het is voor mensen die net iets te veel inkomen hebben om bij de voedselbank terecht te kunnen, maar toch nauwelijks kunnen rondkomen. Betty heeft dit een paar keer gedaan en verbaasde zich hoeveel mensen hier komen. De wachtrijen waren groot en doordat ze een slechte conditie heeft en niet lang kan staan, is ze hier toch maar mee gestopt. “Ik snap de toename van steeds meer mensen met obesitas wel,” zegt ze. “Goedkope dingen zijn meestal verre van gezond. Ook ik heb wel eens een zak chips gekocht omdat ik er zo’n trek in had. Dat ging dan ten koste van een maaltijd.”
Jarenlang dezelfde kleding
Kleding kopen is er nauwelijks bij geweest voor Betty. “Ik doe het met wat ik al jaren heb. Ik ben wel eens in kringloopwinkels gaan kijken, maar ik heb een moeilijke maat die niet veel voor komt.” Ze draagt een bril die ze gekocht heeft via een goedkope aanbieding. “De keuze is beperkt, maar goed zien is belangrijker.”
Sociale leven beperkt door weinig geld
Betty’s sociale leven heeft ook geleden onder het gemis van geld. Ze kon niet vaak meer met vriendinnen ergens iets gaan eten of drinken. De enkele keer dat ze zich liet overhalen, zat ze uren op één glas te drinken, zodat de uitgave beperkt bleef. “Ik mis het contact heel erg. Hiervoor was ik druk met kennissen en er was altijd wel iets leuks te doen. Ik zong in een koor en na bijna ieder optreden gingen we wel even ergens gezellig iets drinken.” Daarnaast werd alles ook beperkt door Corona. Betty woont alleen en zat de afgelopen drie jaar heel veel thuis.
Geen geld voor cadeautjes
Wat was voor haar het grootste obstakel gedurende de periode met nauwelijks genoeg inkomen? “Het akeligste vond ik het feit dat ik geen geld had voor cadeautjes. Je gaat niet naar een verjaardag met lege handen. Ik probeer altijd iets origineels te vinden dat niet veel kost. Internet is hierbij een goede hulp. Tijdens de periode van de SchuldHulpVerlening kon ik niets via Internet kopen. Overal moest ik verantwoording voor afleggen. Maar nu is dat gelukkig voorbij.”
Is Betty open over haar situatie tegenover anderen? “Nee,” vertelt ze. “Ik heb het een enkele goede vriendin verteld en mijn familie weet het, maar verder niemand. Je schaamt je ervoor. Die paar ogen die alles van je controleren. Dat is heel akelig. Je durft bijna niets meer te doen. Hier in Zoetermeer zijn het gelukkig vriendelijke mensen bij SchuldHulpVerlening. Je kunt het veel erger treffen. Maar ik ben zó blij dat het nu voorbij is. Mijn inkomen is ietsje meer geworden. Maar het belangrijkste is dat ik nu weer zelf kan bepalen wat ik doe en zelf de verantwoording draag.”