Intiatieven van en door deelnemers

Alle deelnemers van de community slaan de handen in elkaar om mooie intiatieven te bedenken en uit te voeren.
Hier vind je alle initiatieven en laat je inspireren.

Zomereenzaamheid

Veel mensen gaan in de zomer op vakantie, maar dit geldt lang niet voor iedereen. En als veel mensen de stad uit zijn, wordt het wel heel stil. Reden voor deelnemers van de community om voor de thuisblijvers een programma met zomeractiviteiten te organiseren. Zo creëren we ook in Zoetermeer met elkaar een vakantiegevoel. Doe je ook mee? Het programma verschijnt hier binnenkort.

Lief & Leedstraten

Woon je in een straat waar de buren echt oog hebben voor elkaar? Een straat waar lief en leed wordt gedeeld? Dan is het mogelijk een lief en leedpotje aan te vragen. Dat maakt het burencontact in je straat nog warmer. Ook kan het zijn dat je in een straat woont waar de buren wel wat meer naar elkaar zouden mogen omkijken. Ook dat is een mooie reden om een Lief en leedpotje aan te vragen. 

Bonus opa en oma

Als kind kun je enorm genieten van je opa en oma. Hoe leuk is het om samen een spelletje te spelen, spannende verhalen te horen van opa en te knuffelen met oma? Helaas is het hebben van grootouders niet vanzelfsprekend, net zoals de wens om een (klein)kind te hebben lang niet altijd uitkomt. Daarom heeft Stichting Present een project opgezet, waarin ouderen als bonusopa of -oma worden gekoppeld aan gezinnen met kinderen.

Borrelbox

Vrijwilligers van Magisch Zoetermeer bezorgden bij 300 eenzame ouderen thuis een borrelbox. Een box met lekkere snacks en drankjes om de ouderen weer even uit de coronasfeer te halen. Deze konden zij nuttigen tijdens een speciaal TV-programma voor ouderen onder leiding van Renée van Kooten, ambassadeur van Magisch Zoetermeer. Het programma werd gemaakt in samenwerking met ZFM-tv. René zong zelf een aantal liedjes en had een boeiend gesprek met wethouder Ingeborg ter Laak, die veel tips had voor de senioren van Zoetermeer om niet meer achter de geraniums te blijven zitten. Ook was er een leuk filmpje van het Historisch Genootschap Oud-Soetermeer over hoe het vroeger was in Zoetermeer. Als klap op de vuurpijl speelden de ouderen een ronde bingo met leuke prijzen. De hoofdprijs was een diner voor twee, gekookt bij de winnaar thuis, door Marvin Wijnants van Cater en Co. Dat het een zeer geslaagde middag was, bleek uit de vele reacties van ouderen die belden om te bedanken en te vertellen hoe ze ervan hadden genoten.

Fotograaf: Gerard van Warmerdam

Boodschappendienst UVV tijdens corona

Vind je het onprettig om boodschappen te doen vanwege het coronavirus? De boodschappendienst van het UVV Zoetermeer ontwikkelde hier een veilige oplossing voor. Veilig in de zin van zo min mogelijk kans op besmetting, maar ook financieel veilig. De vrijwilliger neemt telefonisch de boodschappenlijst op en doet de boodschappen. De vrijwilliger schiet de kosten voor de boodschappen voor en krijgt die dezelfde dag via het UVV terugbetaald. De boodschappen worden door de vrijwilliger op veilige afstand aan de deur afgeleverd, met kassabon en formulier van het UVV. De klant betaalt de kosten voor de boodschappen aan het UVV. 

Magisch Zoetermeer wensenactie

Stichting Samen Vieren Wij Kerst is initiatiefnemer van de wensenactie Magisch Zoetermeer Met deze actie werken organisaties en bedrijven samen om de wensen van eenzame ouderen te vervullen. De kerstperiode is zo’n periode waarin alleen of eenzaam zijn vaak extra wordt gevoeld. Met de maatwerkwensen en een aantal georganiseerde wensactiviteiten, zoals een kerstlunch, ontmoeting en toneelvoorstelling, krijgt de kerst een magisch tintje. Ook vragen we met deze actie aandacht voor eenzaamheid en dat we met elkaar iets kunnen betekenen voor die ander.

(Ketting)kaartenactie'Ik denk aan je'

Door de maatregelen rond COVID-19 was het niet mogelijk om met familie en vrienden af te spreken. De samenwerkende organisaties vanuit Zoetermeer Voor Elkaar en de Ambachtenwerkplaats bedachten hier iets leuks op. Omdat het belangrijk is dat er iemand aan je denkt kwam men op een kaartenactie uit. Heather, vrijwilliger van de Ambachtenwerkplaats, heeft drie mooie kaarten ontworpen en getekend. Frans, vrijwilliger van Piëzo, en van huis uit grafisch ontwerper heeft van het ontwerp de kaarten gemaakt. Naast de mooie tekening heeft hij de tekst gezet met ‘ik denk aan jou’. De kaarten gedrukt en op grote schaal uitgedeeld en door vele Zoetermeerders van jong tot oud(er) ingekleurd en verstuurd. Aan deze actie was ook een kettingreactie verbonden want in elke enveloppe zaten weer extra kaarten om door te sturen aan iemand anders.   

Een selectie uit het activiteitenaanbod

Perron Oosterheem 

Gemiva -SVG Groep

de Bibliotheek Forum Zoetermeer