Eenzaamheid in Zoetermeer

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem, ook in Zoetermeer. Er zijn buurten in onze stad waar meer dan de helft van de mensen zich eenzaam voelt ( Factsheet eenzaamheid in Zoetermeer ).
Zonder oplossing is eenzaamheid ziekmakend. En zorgt naast leed voor de mensen, ook voor hogere zorgkosten. En dat terwijl zorg nooit de echte eenzaamheid kan oplossen.

Eenzaamheid bestrijden kunnen wij alleen samen, met elkaar en met de eenzame inwoners zelf. Een klein gebaar en een beetje aandacht kan voor iemand al veel betekenen. Als je je eenzaam voelt, zul je zelf op een gegeven moment de stap moeten zetten om (weer) mee te doen, of te blijven meedoen. Iets zoeken wat je zin geeft en waar je blij van wordt. Ertoe doen dat is heel belangrijk.

Als Zoetermeerse community slaan we de handen ineen en brengen we allerlei bestaande en nieuwe initiatieven samen. Er liggen talloze kansen als we goed om ons heen kijken en iedereen erbij betrekken. Denk aan het verenigingsleven, maar ook aan de koffietafel in de AH. Aan buurten waar mensen zich om elkaar bekommeren en waar iedereen erbij hoort. En waar iedereen iets te bieden heeft. Wil jij ook een steentje bijdragen? Meld je dan aan.

Word deelnemer van de Community

Eenzaamheid herkennen

Wil je weten wat eenzaamheid is en hoe je het kan herkennen? Kijk dan op de Landelijke website Eén tegen eenzaamheid.

Om eenzaamheid aan te pakken, is het nodig dat je iets onderneemt

Wegwijs

Bij de Zoetermeerwijzer kun je terecht voor al je vragen over zorg, welzijn, wonen, opvoeden, werk en geldzaken. De Zoetermeerwijzer wijst je de weg naar organisaties die hulp, zorg en advies bieden in je buurt.

Vrijwilligerswerk

Heb je er al eens aan gedacht om vrijwilligerswerk te doen? Je helpt niet alleen anderen, maar beleeft er ook zelf plezier aan. Het geeft een andere invulling aan je dag en je ontmoet anderen. Op de website Zoetermeervoorelkaar.nl zie je wat voor vrijwilligerswerk je in de buurt kunt doen. Vind je het toch een beetje spannend? De bemiddelingsvrijwilligers van Zoetermeer voor elkaar helpen je met zoeken [link naar adressen en contactgegevens VIP’s].

Zelf iets doen

Eenzaamheid gaat niet vanzelf over. Je moet er zelf mee aan de slag gaan. Zorg bijvoorbeeld dat je meer onder de mensen komt. Of dat de contacten die je hebt beter worden. Probeer patronen in je dagelijkse leven te veranderen. Je kan bijvoorbeeld lid worden van een club of vereniging. Ook hulp vragen kan lonen. Niet iedereen weet dat je je eenzaam voelt. Praktische tips vind je op de Landelijke website of op Eenzaam.nl. Ook kun je een gesprek aangaan met een vrijwilliger van De Luisterlijn

 

 

 

Een selectie uit het activiteitenaanbod

Perron Oosterheem 

Gemiva -SVG Groep

de Bibliotheek Forum Zoetermeer